נחל כזיב העליון
גישה למסלול – נצא מהצימר של הכפר הסקנדינבי ,בהר חלוץ עד צומת לבון, שם נפנה ימינה לכיוון מעלות, על כביש כרמיאל – מעלות (854) אחרי שנעבור באזור התעשייה תפן נמשיך על הכביש למעלות, שם נפנה ימינה על הכביש המוביל לסאסא, בדרך נעבור בתוך הכפר הדרוזי חורפיש ביציאה נגיע למקום שבו חוצה נחל חירם את הכביש.
כאן נתחיל במסלול ההליכה.
המסלול
תחילה נעבור ליד חלקות חקלאיות המעובדות בידי הדרוזים, וכאן עדיין נוכל לראות חריש במרחשת עץ הרתומה לשור, או שיטות אחרות של חקלאות מסורתית – בהתאם לעונה. כאשר ניכנס לאפיק של נחל חירם נבחין בסימון הכחול, שינחה אותנו מכאן ועד לעין חותם (תחילת השביל במסומן בכחול במרכז הכפר חורפיש) עין חותם הוא מעין שכבה, שנוצר מחלחול מי הגשמים בסלע הגיר הקשה והסדוק עד הגיעם לשכבה אטומה למים. אז הם נאגרים מעליה ולבסוף פורצים החוצה. סביב המעיין הוקם מבנה יפה וברכה קטנה לאיסוף המים, המנוצלים על-ידי הרועים הדרוזים ועדריהם.
השביל המסומן בכחול עולה מכאן בתלילות לחורבת חותם, שהיא החורבה הגדולה והשמורה ביותר בגוש הרי מירון. לחובבי ארכיאולוגיה כדאי בהחלט לעשות מאמץ ולעלות לחורבה שגובהה 570 מטר, וממנה נשקף נוף מרהיב מערבה. בהגיענו לחורבת חותם נמצא כפר שלם מהתקופה ביזאנטית, שנשתמר היטב בזכות העובדה שלא יושב מחדש לאחר נטישתו בעקבות הכיבוש המוסלמי. קירות הבתים התמוטטו פנימה, והם בנויים מאבנים גדולות ומסותתות ללא כל חומר מלכד. בחלק מהם אפשר לראות את החלוקה לחדרים ואת מזוזות הפתחים, לעתים עם חורי צירים ובריחים ולעתים נראה את המשקוף המונח עדיין על המזוזות הזקופות. אפשר להבחין גם בתכנון הכפר: רחובות מקבילים ומצטלבים היוצרים רובעי מגורים, וכן רחבה מרכזית עם בור מים גדול ואגן אבן חצוב. באתר יש בורות מים נוספים משני סוגים" :בור פעמון- " שעל פתחו חוליית אבן שנועדה להחזיק את המכסה, ו"בור מרובע" שפתחו רחב מאור, וכנראה היה מכוסה בתקרה שנשענה על קשתות-אבן. הכפר נבנה ללא חומה היקפית, והגנתו התאפשרה מצמידותם של כל הבתים החיצוניים זה לזה, שיצרה מעין חומה. אזור המלאכה היה בפינה הצפונית מערבית של הכפר, ושם נשארו גם שרידים מחמישה בתי-בד. הללו מרמזים על הפרנסה העיקרית של היישוב תעשיית השמן שכנראה נועדה בעיקר ליצוא. משערים כי היישוב חרב בעקבות הכיבוש הערבי, משנסגרו שוקי היצוא של השמן וכלכלתו התמוטטה. לאחר שביקרנו בחורבה וסקרנו את שרידיה השונים נדר חזרה בשביל הכחול אל עין חותם, ומשם נמשיך לאורך ואדי חביז – אך מעתה ואילך בעקבות הסימון הירוק. לצדי השביל נבחין בנציגי הצומח של החורש הים-תיכוני ובחלקות קטנות של זיתים נטועים. לאחר הליכה קצרה נגיע למעיין בא – עין זבול, ובהמשך – לעין טבעת ועין רטט. כל המעיינות הללו הם מעיינות שכבה, שמעצם טיבם שפיעתם נתונה לתנודות: בקיץ כמות המים קטנה ובאביב שפיעתם גדולה. מי המעיינות טובים לשתייה בתנאי שעברו סינון (סכנת עלוקות), ואם נרצה נוכל להשתכשך בברכות הקטנות. במקומות שהמים זורמים בהם התפתח צומח נחלים אופייני (קנה, סוף, שנית וכו') שבימות הקיץ מגיע לשיא פריחתו ושגשוגו. המים נוכל להבחין באצות ובבעלי-חיים רבים ומעניינים סופה של ההליכה בקטע קצר על הדרך עפר המובילה עד לגשר אלקוש שנמצא על כביש סאסא-נהרייה, שם ימתין לנו הרכב. כדי להשלים את תמונת האזור מומלץ לעלות בנסיעה לפסגת הר זבול. לשם כך ניסע חזרה לכםר חורפיש, ובמרכזו נפנה ימינה בכביש העולה לנבי סבלן. בפסגת ההר מפים לנו נופיו הנרחבים והיפים של הגליל וביקור בנבי סבלן.
נבי סבלן הוא המקום השני בחשיבותו לדרוזים אחרי נבי שועיב – קבר יתרו. לפי אחת המסורות זה קברו של זבולון, בנו של יעקב אבינו, הנחשב בעיני הדרוזים לאחד הנביאים. האגדה מספרת כי הנביא זבולון ברח מפני המוסלמים והסתתר בכוך שעל פסגת ההר. יום אחד הבחניו בו רודפיו בצאתו מן הכוך וניסו לתפסו. בהיותו חסר אונים התפלל לאלוהיו, ופתע קרה נס: בבת אחת הוקם סכר בקצה הנחל ואז גאו המים והגיעו עד לפתח הכוך. בזכות זה ניצל הנביא, ומאז נקרא המקום נבי סבלן והנחל שלרגליו ואדי חביז.
מעל לכוך הוקם מבנה המכונה נבי סבלן, שהוא קדוש לדרוזים. נוכל לבקר במבנה, בתנאי שנכבד את קדושת המקום ואת מנהגיו (שעל נעליך מעל רגליך וכסה ראשך!). אם יתמזל מזלנו נוכל לשמוע מפי הדרוזים עוד עמה פרטים על המסורות והמנהגים הקשורים במקום. ויש הרבה.
חזרה לאטרקציות ואירועים באזור >>